kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Liście kalafiora i twarde części kapusty są niedoceniane, a równie smaczne jak pozostałe części tych warzyw. Przekonajcie się sami!

Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką

 

  • 250 g liści kalafiora
  • 250 g twardych liści kapusty
  • 2 kostki rosołowe
  • Pieprz świeżo mielony do smaku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 l wody
  • 1 kalarepa
  • 6 małych młodych ziemniaków
  • 2 kiełbaski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką
Liście kalafiora, wierzchnie liście kapusty i twarde części kapusty przebieramy i odrzucamy zżółknięte nie nadające się do jedzenia. Następnie wszystko myjemy i kroimy na mniejsze części, żeby szybciej się ugotowały. Tak przygotowane liście zalewamy wodą i gotujemy aż zmiękną, można użyć bulionu na bazie mięsa drobiowego, lub wody od gotowania kalafiora, jeśli taki wcześniej gotowaliśmy kalafior do innego dania. W przypadku, gdy nie gotujemy zupy na bulionie, dodajemy do zupy kostki rosołowe. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na krem i dodajemy posiekany koperek. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby odrobiną soli. Zupę doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odlewamy wodę i kroimy ziemniaki na ćwiartki. Kiełbaski kroimy na pół, nacinamy i podsmażamy na patelni. Kalarepę obieramy i kroimy w cienkie zapałki (paseczki). Do każdego talerza nakładamy paseczki świeżej kalarepy, kilka ćwiartek ziemniaków, nalewamy zupę i wkładamy kiełbaskę. SMACZNEGO!
Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką
Liście kapusty i kalafiora myjemy, kroimy i zalewamy wodą
Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką
Do ugotowanych na wodzie liści dodajemy kostki rosołowe, pieprz i dosalamy
Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką
Całość miksujemy blenderem na krem i dodajemy posiekany koperek
Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką
Kalarepę obieramy i kroimy w paseczki, ziemniaki gotujemy i kroimy, kiełbaskę podsmażamy

Tagi:

kalafior