Sposób przygotowania:
Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką
Liście kalafiora, wierzchnie liście kapusty i twarde części kapusty przebieramy i odrzucamy zżółknięte nie nadające się do jedzenia. Następnie wszystko myjemy i kroimy na mniejsze części, żeby szybciej się ugotowały. Tak przygotowane liście zalewamy wodą i gotujemy aż zmiękną, można użyć bulionu na bazie mięsa drobiowego, lub wody od gotowania kalafiora, jeśli taki wcześniej gotowaliśmy kalafior do innego dania. W przypadku, gdy nie gotujemy zupy na bulionie, dodajemy do zupy kostki rosołowe. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na krem i dodajemy posiekany koperek. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby odrobiną soli. Zupę doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odlewamy wodę i kroimy ziemniaki na ćwiartki. Kiełbaski kroimy na pół, nacinamy i podsmażamy na patelni. Kalarepę obieramy i kroimy w cienkie zapałki (paseczki). Do każdego talerza nakładamy paseczki świeżej kalarepy, kilka ćwiartek ziemniaków, nalewamy zupę i wkładamy kiełbaskę. SMACZNEGO!