Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa kapuściano-fasolowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa z fasoli Jaś z kapustą pekińską, z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Pyszna zupa dwa w jednym.

Zupa kapuściano-fasolowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kapuściano-fasolowa

 

  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 2,5 l wody
  • 70 dkg kości od schabu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 marchewki
  • 10 dkg pora
  • 50 g selera
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1/4 dużej główki kapusty pekińskiej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa kapuściano-fasolowa
Fasolę przesypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, odłożyć na noc do namoczenia. Na drugi dzień do fasoli włożyć umyte kości od schabu, wlać resztę wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zebrać szumowiny. Gotować 50-60 minut. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Warzywa dodać do wywaru, gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować. Ziemniaki i kapustę dodać do zupy. Dodać też koncentrat pomidorowy, majeranek, trochę soli i pieprzu. Wymieszać, gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa kapuściano-fasolowa
Fasola Jaś zalana wodą i odłożona do namoczenia na całą noc.
Zupa kapuściano-fasolowa
Kości od schabu gotowane razem z namoczoną fasolą.
Zupa kapuściano-fasolowa
Starty seler i pokrojone marchewki i por.
Zupa kapuściano-fasolowa
Majeranek koncentrat pomidorowy i przyprawy dodane do zupy.