Sposób przygotowania:
Zupa kapuściano-fasolowa
Fasolę przesypać do garnka, zalać 2 szklankami wody, odłożyć na noc do namoczenia. Na drugi dzień do fasoli włożyć umyte kości od schabu, wlać resztę wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować, zebrać szumowiny. Gotować 50-60 minut. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Warzywa dodać do wywaru, gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować. Ziemniaki i kapustę dodać do zupy. Dodać też koncentrat pomidorowy, majeranek, trochę soli i pieprzu. Wymieszać, gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.