Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa kapuściano-cukiniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna, lekka zupa z kapusty pekińskiej i cukinii, z dodatkiem koncentratu pomidorowego i majeranku.

Zupa kapuściano-cukiniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kapuściano-cukiniowa

 

  • 2 marchewki
  • 50 g selera korzeniowego
  • 10 dkg pora
  • olej do smażenia
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/4 małej główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała cukinia
  • 2,5 l bulionu drobiowego
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa kapuściano-cukiniowa
Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Przygotowane warzywa wrzucić na rozgrzany w garnku olej. Smażyć, co chwilę mieszając, ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować. Cukinię umyć, pokroić w kostkę razem ze skórką. Cukinię, ziemniaki i kapustę wrzucić do podsmażonych warzyw w garnku. Wymieszać, podsmażać jeszcze 2-3 minuty. Wlać bulion i zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Do zupy dodać koncentrat pomidorowy, majeranek i trochę pieprzu. Gotować jeszcze ok. 2 minuty. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa kapuściano-cukiniowa
Przygotowane warzywa podsmażane na rozgrzanym oleju.
Zupa kapuściano-cukiniowa
Ziemniaki kapusta i cukinia dodane do podsmażonych warzyw.
Zupa kapuściano-cukiniowa
Bulion drobiowy dodany do podsmażonych w garnku warzyw.
Zupa kapuściano-cukiniowa
Koncentrat pomidorowy majeranek i pieprz dodane do zupy.