Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa kapuściano-groszkowa z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Lekka zupa z kapusty pekińskiej i mrożonego zielonego groszku z dodatkiem piersi z kurczaka... Prosta w przygotowaniu, mało kaloryczna i bardzo smaczna:)

Zupa kapuściano-groszkowa z kurczakiem

Składniki:

Zupa kapuściano-groszkowa z kurczakiem

 

  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 50 g pora
  • 50 g selera korzeniowego
  • 2 średnie marchewki
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej (ok. 30 dkg)
  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • pieprz do smaku
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa kapuściano-groszkowa z kurczakiem

Etap 1

Zupa kapuściano-groszkowa z kurczakiem
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na oleju.

Etap 2

Zupa kapuściano-groszkowa z kurczakiem
Przygotowane warzywa dodane do cebuli i podsmażone.

Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Warzywa dodać do cebuli. Podsmażać razem kilka minut co jakiś czas mieszając.

Etap 3

Zupa kapuściano-groszkowa z kurczakiem
Bulion drobiowy dodany do podsmażonych warzyw.

Wlać bulion, zagotować.

Etap 4

Zupa kapuściano-groszkowa z kurczakiem
Obrane i pokrojone ziemniaki i poszatkowana kapusta.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę poszatkować.

Etap 5

Zupa kapuściano-groszkowa z kurczakiem

Do zupy dodać kapustę, ziemniaki, mrożony groszek i trochę pieprzu. Gotować dalej.

Etap 6

Zupa kapuściano-groszkowa z kurczakiem

Mięso pokroić na małe kawałki, dodać do zupy jak ziemniaki będą już prawie miękkie.

Etap 7

Zupa kapuściano-groszkowa z kurczakiem

Gotować jeszcze ok. 10 minut. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.