olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Zupa kastylijska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

oryginalna zupa kastylijska na bazie chlebka.

Zupa kastylijska

Składniki:

Zupa kastylijska

 

  • 4 łyżki oliwy
  • 10dag szynki
  • 10dag chleba niezbyt świeżego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jaja
  • sól
  • 1l wody

Sposób przygotowania:

Zupa kastylijska
Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać szynkę i kromki chleba. Smażyć kilka minut, aż nabiorą złotego koloru, posypać papryką. Wlać wodę i osolić. W zupie gotować jajka w koszulkach. W tym celu na wrzącą zupę "kładzie się" jajka, rozbite tuż nad powierzchnią, ostrożnie, by nie uszkodzić żółtka. Gotuje się je 203 min. Zupę podawać w miskach lub na talerzach.

Tagi:

chleb szynka