LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Zupa kminkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniała aromatyczna zupa.

Zupa kminkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kminkowa

 

  • kości 25 dkg
  • przyprawa jarzynowa (np. vegeta), liśc laurowy, ziele angielskie, pieprz
  • masło 7 dkg
  • mąka 5 dkg
  • kminek 2 dkg
  • sól
  • czerstwy chleb 4-5 kromek
  • olej 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Zupa kminkowa
Kości opłukujemy, oczyszczamy, gotujemy wywar, odcedzamy. dodajemy przyprawę jarzynową, ziarna pieprzu, ziele, liśc laurowy. Gotujemy. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki czerstwego chleba kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na złoto. Na masle zrumieniamy kminek, gdy zacznie podskakiwac, wsypujemy mąkę i zrumieniamy. Zasmażkę rozprowadzamy wywarem na jednolitą masę. Dodajemy do zupy, przecedzamy, wlewamy do wazy. Podajemy z grzankami lub chlebem.
Zupa kminkowa
Gotowanie wywaru z kości z przyprawami na zupę kminkową.
Zupa kminkowa
Przygotowanie grzanek do zupy kminkowej.
Zupa kminkowa
Smażenie kminku na maśle do zupy kminkowej.
Zupa kminkowa
Przygotowanie zasmażki do zupy na bazie kminku.