kamila1957

kamila1957

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

zupa koperkowa ze skórką cytrynowa.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

zupka koperkowa na rosole

zupa koperkowa ze skórką cytrynowa.

Składniki:

zupa koperkowa ze skórką cytrynowa.

 

  • koperkowa na niedzielnym rosole
  • rosół z poprzedniego dnia (około1,5L)
  • pęczek kopru
  • cytryna
  • łyżka masła prawdziwego
  • 3-4łyżki śmietany kwaskowej
  • pieprz
  • łyżka mąki
  • zupka koperkowa na rosole

 

Sposób przygotowania:

zupa koperkowa ze skórką cytrynowa.
można ugotować wywar z mięska i warzyw,lub wykorzystać niedzielny rosół.

1/2 łyżki masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy 3/4 pęczka posiekanego kopru podsmażamy 2 min.
cytrynę sparzamy we wrządku,obieramy cieniutko cytrynę kroimy w cieniutkie paseczki,podsmażamy na pozostałym masełku.
wkładamy koperek i cytrynę gotujemy 10 min
1/2 cytryny wyciskamy sok,dodajemy do śmietany dolewamy gorącej zupy i dokładnie roztrzepujemy(robię to w zakręcanym słoiku)
mąkę roztrzepujemy z zimną wodą,wlewamy do zupy po zagotowaniu wlewamy śmietanę z cytryną dodajemy pozostały koper pieprzymy do smaku
podajemy z makaronem(grubym),ryżem lub grzankami