slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Zupa-krem buraczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na zupę z pieczonego buraczka. Dzięki pieczeniu buraczek zachowuje wszystkie cenne składniki w środku i super smakuje.

Zupa-krem buraczkowa

Składniki:

Zupa-krem buraczkowa

 

  • 2 średnie upieczone buraczki
  • 2 średnie buraczki
  • 1 średnia pietruszka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 0,5 l bulionu
  • sól, pieprz
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Zupa-krem buraczkowa
Warzywa myjemy i obieramy. Bulion wlewamy do garnka i wstawiamy na mały gaz. W tym czasie kroimy drobno marchewki, pietruszkę i ziemniaki. Wkładamy do gotującego się bulionu i gotujemy. Buraczki obieramy i kroimy drobno, dokładamy do zupy i gotujemy przez 15 minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy jogurt naturalny i razem zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na krem.

Podajemy zupę posypaną płatkami migdałowymi.