Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z papryką
Włoszczyznę myjemy, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, umieszczamy w garnku wraz z włoszczyzną i zalewamy wodą. Zagotowujemy, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz w ziarnach. Gotujemy godzinę.
Wyjmujemy mięso i włoszczyznę, bulion przecedzamy przez sito. Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy połowę bulionu, wrzucamy do niego marchewkę i paprykę, gotujemy 10 minut, blendujemy.
Zblendowaną zupę łączymy z resztą bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz mielony, gotujemy razem 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron, siekamy natkę pietruszki.
Na koniec do zupy dodajemy śmietanę, uprzednio ją hartując (mieszając w kubeczku z małą ilością zupy). Próbujemy zupę, ewentualnie doprawiamy.
Zupę podajemy z makaronem, przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Wyjmujemy mięso i włoszczyznę, bulion przecedzamy przez sito. Marchewkę z bulionu kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy połowę bulionu, wrzucamy do niego marchewkę i paprykę, gotujemy 10 minut, blendujemy.
Zblendowaną zupę łączymy z resztą bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz mielony, gotujemy razem 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron, siekamy natkę pietruszki.
Na koniec do zupy dodajemy śmietanę, uprzednio ją hartując (mieszając w kubeczku z małą ilością zupy). Próbujemy zupę, ewentualnie doprawiamy.
Zupę podajemy z makaronem, przed podaniem posypujemy natką pietruszki.