BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Zupa ryżowa na rosole z kalafiorem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczną zupę ryżową z dodaniem kalafiora. Zupa smaczna i pożywna zasmakuje i małym i dużym niejadkom.

Zupa ryżowa na rosole z kalafiorem

Składniki:

Zupa ryżowa na rosole z kalafiorem

 

  • woda zimna około 2 litrów,
  • porcja rosołowa z kurczaka,
  • szyja indycza,
  • kostka bulionowa 1,
  • marchewka 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • kawałek selera,
  • cebula podsmażona nad ogniem,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ryżu 3/4 szkl,
  • koperek lub natka pietruszki,

Sposób przygotowania:

Zupa ryżowa na rosole z kalafiorem
Opłukane mięso rosołowe zalać zimną wodą. Dodać obrane pokrojone w kostkę jarzyny. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 35 - 40 minut.

Po tym czasie wyjąć mięso obrać i ponownie włożyć do rosołu. Dodać przepłukany zimną wodą ryż oraz wypłukany i rozdrobniony na różyczki kalafior. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, pieprzem i solą.

Gotować do miekkości ryżu i kalafiora.

Zupę posypać posiekanym koperkiem lub poszatkowaną natką pietruszki.

W razie konieczności doprawić do smaku przyprawą płynną.