Nencja

Nencja

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Zupa krem cukiniowo - kalafiorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 150
         
ocena: 4/5 głosów: 7

rozgrzewająca zupa krem kalafiorowo-cukiniowa idealna na chłodne zimowe wieczory. Jeśli kolacja możemy podać z grzankami chlebowymi

Zupa krem cukiniowo - kalafiorowy

Składniki:

Zupa krem cukiniowo - kalafiorowy

 

  • 1 pałka z kurczaka bez skóry
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • plaster selera
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 średniej obranej cukinii

 

  • curry, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sos sojowy, kmin rzymski, zioła prowansalskie, oregano

Sposób przygotowania:

Zupa krem cukiniowo - kalafiorowy
Do ciepłej wody wrzucamy pałkę z kurczaka - gotujemy delikatnie solimy, gotujemy około 15 min. Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Cukinię kroimy w plastry posypujemy curry i odrobiną soli, wrzucamy na 6 min do opiekacza na wyskakujące tosty. Lub zapiekamy 15 min w piekarniku. Kroimy w kostkę. Umyte różdżki kalafiora i cukinię dorzucamy do bulionu, dodajemy sos sojowy, pieprz i kminek. Gotujemy około 15 min. Calość ściągamy z ognia i blendujemy, stawiamy z powrotem na gaz doprawiamy do smaku. Podajemy z łyżką jogurtu greckiego, prazonym siemieniem lnianym i natką pietruszki.