Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Krem cukiniowo-ziemniaczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna zupka krem z cukinii i ziemniaków

Krem cukiniowo-ziemniaczany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem cukiniowo-ziemniaczany

 

 

Sposób przygotowania:

Krem cukiniowo-ziemniaczany
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Wrzucić zamrożoną ‘kostkę rosołową’, przykryć pokrywką i gotować 10 minut. Po tym czasie dodać do zupy startą na dużych oczkach cukinię. Gotować ok. 5-7 minut, aż ziemniaki będą miękkie.Zupę zdjąć z ognia, dodać serek topiony, zmiksować całość blenderem. Postawić na gazie. Dodać dużo koperku (ja miałam tylko suszony, ale świeży będzie jeszcze lepszy). I czosnku granulowanego (może być świeży – 2 ząbki, ale nie miałam). Zamieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem białym mielonym. Zagotować. Zdjąć z ognia. Gorącą zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem jogurtu greckiego, dwoma plasterkami grillowanej cukinii i posypać koperkiem.
Krem cukiniowo-ziemniaczany
Ziemniaki obrać umyć pokroić w kostkę wrzucić do garnka zalać wodą i zagotować Wrzucić zamrożoną kostkę rosołową przykryć pokrywką i gotować 10 minut
Krem cukiniowo-ziemniaczany
Po tym czasie dodać do zupy startą na dużych oczkach cukinię Gotować ok 5-7 minut aż ziemniaki będą miękkie
Krem cukiniowo-ziemniaczany
Zupę zdjąć z ognia dodać serek topiony zmiksować całość blenderem Postawić na gazie
Krem cukiniowo-ziemniaczany
Dodać dużo koperku I czosnku granulowanego Zamieszać Doprawić do smaku solą i pieprzem białym mielonym Zagotować Zdjąć z ognia