sophie

sophie

Kuchcik
[Przepisów: 3]

zupa-krem dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszna, prosta zupa, gęsta i rozgrzewająca :) wymaga jedynie użycia blendera

zupa-krem dyniowa

Składniki:

zupa-krem dyniowa

 

  • 1 litr wody
  • 1 kg dyni
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz kajeński (max. łyżeczka), imbir (łyżeczka), kminek (łyżeczka), sól (2 łyżeczki)
  • świeża bazylia (3 listki)
  • 2 kostki warzywne
  • śmietana

 

  • wyjdą jakieś 4 porcje

 

Sposób przygotowania:

zupa-krem dyniowa
Dynię trzeba obrać ze skórki i pozbyć się miąższu (zostawcie sobie pestki a potem uprażcie ;). To, co zostanie pokroić w kostkę i odłożyć. Pokroić cebulę i por, obojętnie jak, może być kostka i krążki. Podsmażyć. Kiedy puszczą soki, dodać czosnek, a potem dynię. Wszystko razem dusić jakieś 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa będą gotowe należy je wrzucić do wcześniej przygotowanego bulionu, dodać wszystkie przyprawy i gotować jakieś 10-15 minut. Następnie nałożyć ostrze na blender i wszystko ostrożnie zmiksować uważając, aby nie opryskać się gorącą zupą ani nie zniszczyć garnka :) na koniec dodać łyżkę lub dwie śmietany, a na czubek jednej porcji listek bazylii dla ozdoby.

Tagi:

dynia