WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupa krem kalafiorowo-jarzynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, gęsta i rozgrzewająca zupa krem z jarzyn i kalafiora, z dodatkiem serkow topionych. Idealna na jesienne dni.

Zupa krem kalafiorowo-jarzynowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa krem kalafiorowo-jarzynowy

 

  • 1 mały kalafior
  • Kilka ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń i trochę natki
  • Kilka liści selera
  • Kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 serki topione
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Sól, pieprz czarny mielony i ziołowy
  • 1 łyżka majeranku
  • Koperek
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa krem kalafiorowo-jarzynowy

ETAP 1:

Warzywa obrać i opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki lub posiekać i umieścić w garnku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać do reszty. Warzywa zalać niezbyt dużą ilością wody. Dodać listek, ziele angielskie, majeranek, trochę soli i pieprz. Zagotować. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.

Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dodać serki topione. Gotować aż się rozpuszczą. Gdy wszystkie składniki będą miękkie zestawić z ognia i zblendować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Zupa krem kalafiorowo-jarzynowy
Zupa po zblendowaniu blenderem na jednolitą konsystencję
Zupa krem kalafiorowo-jarzynowy
Zupa po ugotowaniu przed zblendowaniem na krem
Zupa krem kalafiorowo-jarzynowy
Serki topione dodane do gotującej się zupy
Zupa krem kalafiorowo-jarzynowy
Pokrojone warzywa oraz przyprawy zalane wodą
Zupa krem kalafiorowo-jarzynowy
Pokrojony kalafior umieszczony w garnku

Tagi:

zupa krem zupy