kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1369]

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna, gęsta i pożywna zupa pieczarkowa z dodatkiem warzyw i śmietanki. Najlepiej smakuje z domowym pieczywem. Polecam.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

 

  • 3 skrzydełka z drobiu
  • 3 szklanki wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 4 duże ziemniaki
  • 350 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietanki 30 %
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Skrzydełka myjemy i wkładamy do gotującej się wody, gotujemy. Marchew, pietruszkę, por, seler myjemy i kroimy, przekładamy do garnka z zupą.

Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałeczki. Na patelnie wkładamy masło i dodajemy pieczarki, smażamy przez kilka minut. Ziemniaki obieramy, kroimy i myjemy. Ziemniaki i pieczarki dokładamy do garnka, gotujemy do miękkości.

Doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę, zagotowujemy.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Obrane i umyte warzywa kroimy na kawałeczki.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Do gotujących się skrzydełek dodajemy pokrojone warzywa.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Pokrojone pieczarki przesmażamy na rozgrzanym maśle.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Do zupy dodajemy pozostałe składniki i gotujemy.