Sposób przygotowania:
Zupa krem marchewkowa z kluskami lanymi
Obrane marchewki oraz pietruszkę kroimy w średniej grubości plasterki. Wrzucamy je do gotującego się bulionu i gotujemy do momentu, aż będą miękkie.
Gdy warzywa w bulionie będą już miękkie, dokładamy do nich przecier pomidorowy oraz jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy garnek z zupą z ognia.
Zawartość garnka blendujemy, aby powstała jednolita gęsta masa. Doprawiamy ją solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy.
W misce miksujemy mąkę, sól, jajko oraz wodę. Gdy masa jest zbyt gęsta, dolewamy do niej jeszcze odrobinę wody. w garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy na wodę ciasto. Gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Gdy warzywa w bulionie będą już miękkie, dokładamy do nich przecier pomidorowy oraz jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy garnek z zupą z ognia.
Zawartość garnka blendujemy, aby powstała jednolita gęsta masa. Doprawiamy ją solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy.
W misce miksujemy mąkę, sól, jajko oraz wodę. Gdy masa jest zbyt gęsta, dolewamy do niej jeszcze odrobinę wody. w garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy na wodę ciasto. Gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.