izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Zupa krem marchewkowa z kluskami lanymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekka i pożywna zupka z marchewek. Równie dobrze smakuje przygotowana z młodych i słodkich marchewek.

Zupa krem marchewkowa z kluskami lanymi

Składniki:

Zupa krem marchewkowa z kluskami lanymi

Zupa

  • Marchewka 60 dag
  • Pietruszka 1 szt.
  • Bulion 2,5 l
  • Koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
  • Jogurt naturalny 90 gram
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • Cukier

Kluski lane

Sposób przygotowania:

Zupa krem marchewkowa z kluskami lanymi
Obrane marchewki oraz pietruszkę kroimy w średniej grubości plasterki. Wrzucamy je do gotującego się bulionu i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. 

Gdy warzywa w bulionie będą już miękkie, dokładamy do nich przecier pomidorowy oraz jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy garnek z zupą z ognia.  

Zawartość garnka blendujemy, aby powstała jednolita gęsta masa. Doprawiamy ją solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy. 

W misce miksujemy mąkę, sól, jajko oraz wodę. Gdy masa jest zbyt gęsta, dolewamy do niej jeszcze odrobinę wody. w garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy na wodę ciasto. Gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.