jastaszek

jastaszek

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Aksaminta podwójna zupa krem z mięsnymi kuleczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aksamitna, apetyczna dwukolorowa zupa krem. Zamiast popularnych grzanek czy groszku ptysiowego, dodałam aromatyczne mięsne kuleczki. Ta dwukolorowa zupa, zielono-pomarańczowa, przypomina mi wiosnę. Bo te kolory, to kolory tej pory roku!

Aksaminta podwójna zupa krem z mięsnymi kuleczkami

Składniki:

Aksaminta podwójna zupa krem z mięsnymi kuleczkami

 

  • 1x Groszek zielony Hortex
    Składniki na zupę:

  • 1 opakowanie gorszku mrożonego Hortex

  • 1 opakowanie marchewki mrożonej Hortex
  • 6 ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 kostki rosołowe
  • sól i pieprz do smaku


  • Składniki na mięsne kuleczki:

  • 300 g mielonego mięsa

  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Aksaminta podwójna zupa krem z mięsnymi kuleczkami
Wykonanie mięsnych kuleczek: Mielone wkładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wyrabiamy na masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy bułkę tartą. Następnie formujemy kuleczki, które obsmażamy na patelni. Wykonanie obu zup: Groszek i marchewkę gotujemy w oddzielnych garnkach. Dodajemy do każdego po 3 ziemniaki, cebulę i kostkę rosołową. Kiedy wszystkie składniki są miękkie, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie blendujemy. Aby uzyskać dwa kolory w miseczce, jednocześnie wlewamy zupę krem groszkową i marchewkową. Na wierzchu układamy mięsne kuleczki. Smacznego!