Sposób przygotowania:
Zupa krem paprykowy
1. Papryki rozetnij, usuń pestki. Pół strąka odłóż, a resztę papryki ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz, aż na skórce pojawią się czarne plamki. Wówczas paprykę przełóż do woreczka foliowego. Gdy ostygnie wyjmij ją z torebki i delikatnie zdejmij z niej skórkę. Pomidory sparz, obierz. Potnij na ćwiartki,oczyść z pestek.
2 Cebulę obierz, posiekaj. Opieczoną paprykę i pomidory pokrój w kawałki. Rozgrzej połowę oliwy, wrzuć cebulę, zeszklij. Dołóż paprykę oraz pomidory i smaż jeszcze 3 minuty.
3.Do warzyw dolej bulion. Poczekaj aż zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 15 minut. Tosty skrop pozostałą oliwą. Zrumień w piekarniku. Odłożoną paprykę pokrój w kosteczkę. Zupę przypraw. Zmiksuj. Podawaj z grzankami.
2 Cebulę obierz, posiekaj. Opieczoną paprykę i pomidory pokrój w kawałki. Rozgrzej połowę oliwy, wrzuć cebulę, zeszklij. Dołóż paprykę oraz pomidory i smaż jeszcze 3 minuty.
3.Do warzyw dolej bulion. Poczekaj aż zawrze, zmniejsz płomień i gotuj 15 minut. Tosty skrop pozostałą oliwą. Zrumień w piekarniku. Odłożoną paprykę pokrój w kosteczkę. Zupę przypraw. Zmiksuj. Podawaj z grzankami.