kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zupa - krem z białych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gładka, kremowa zupa krem przygotowana na bazie białych warzyw korzeniowych – selera i pietruszki oraz kalafiora. Całości lekko słodkawego smaku dodaje cebula oraz wyrazisty czosnek.

Zupa - krem z białych warzyw

Składniki:

Zupa - krem z białych warzyw

podstawowe

  • 1 kalafior
  • 2 średnie pietruszki korzeniowe
  • średni seler lub ½ dużego
  • 2 białe cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z białych warzyw
W dużym garnku podgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy posiekana w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jego ilość zależy od naszego gustu smakowego. Ja go bardzo lubię więc dodaję sporo.

Gdy cebulka z czosnkiem się zeszklą dodajemy posiekane w kostkę seler korzeniowy i pietruszkę. Całość przesmażamy kilka minut i dodajemy różyczki kalafiora. Podlewamy bulionem tak aby warzywa były całkowicie przykryte.

Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw i dokładnie miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem grzanek, groszku ptysiowego, kawałków żółtego sera lub/i chipsa z boczku.