WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zupa- krem z białych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo delikatna i lekka, ale też pożywna i bardzo smaczna zupa. Często gotowana z warzyw, które zostają po innych potrawach.

Zupa- krem z białych warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa- krem z białych warzyw

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa- krem z białych warzyw
Ziemniaki, pietruszki i selera obieramy i myjemy. Pora kroimy dosyć drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora, lekko solimy i czekamy aż się zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszki i selera. Zalewamy wodą, by było jej ok 2 razy więcej. Gotujemy pod przykryciem ok 20 min. Wtedy dodajemy podzielonego na kawałki kalafiora i obrane końcówki szparagów. W razie konieczności dolewamy wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa będą wystarczająco miękkie, wyłączamy i przestudzamy. Blendujemy na jednolity krem i zaprawiamy lekko śmietaną. Podajemy z chipsami z marchewki, prażonymi nasionami lub innym ulubionymi dodatkami.
Zupa- krem z białych warzyw
Wszystkie warzywa obieramy, kroimy i dokładnie myjemy.
Zupa- krem z białych warzyw
Pora solimy i podsmażamy na oliwie z oliwek.
Zupa- krem z białych warzyw
Do zupy na koniec dodajemy kalafiora i szparagi, by się nie rozgotowały.
Zupa- krem z białych warzyw
Zupę miksujemy blenderem na jednolity krem.

Tagi:

szparagi