migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1166]

Zupa krem z brokuła i kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupa krem z dwóch warzyw-brokuła i kalafiora. Kalafior w zupie dominuje smakiem natomiast brokuł nadaje zielonkawej barwy.

Zupa krem z brokuła i kalafiora Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa krem z brokuła i kalafiora

 

  • 1 średni brokuł (ok 600 g)
  • 1 mały kalafior (ok 600 g)
  • 1, 5 l bulionu
  • sól,pieprz
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Zupa krem z brokuła i kalafiora
Brokuła podzielić na różyczki. Łodygę obrać i pokroić w cienkie plastry.

Kalafiora także podzielić na różyczki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Do garnka wlać bulion i zagotować.

Gdy bulion się zagotuje wrzucić kalafiora i brokuła oraz zeszkloną cebulę. Gotować do miękkości.

Gdy warzywa będą już miękkie garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem.

Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać nieco bulionu.

Krem doprawić do smaku solą i pieprzem oraz zabielić śmietanką. Podawać z grzankami.
Zupa krem z brokuła i kalafiora
Brokuła podzielić na różyczki. Łodygę obrać i pokroić w cienkie plastry.
Zupa krem z brokuła i kalafiora
Kalafiora także podzielić na małe różyczki.
Zupa krem z brokuła i kalafiora
Cebule pokroić w drobna kostkę i zeszklić na maśle.