Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa na wędzonym boczku i kiełbasie
Fasolę brązową dokładnie opłukać wodą, osaczyć na sicie.
Do garnka włożyć opłukany kawałek boczku wędzonego, obraną, opłukaną marchewkę, pietruszkę oraz kawałek selera, zagotować. Do gotującego rosołu dodać opłukaną fasolkę. Gotować około 15 -20 minut, dodać listek laurowy, ziele angielskie, doprawić do smaku solą.
Po 20 minutach gotowania dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki,oraz pokrojoną w kostkę podsmażoną kiełbasę. Gotować do miekkości fasolki i ziemniaków.
Zupę zagęścić zasmażką;
Tłuszcz włożyć na patelnię i rozpuścić. Dodać mąkę i dokładnie mieszać drewniana łyżką, aż mąka się przyrumieni.Masa nie może mieć grudek.
U mnie taką zupę każdy sobie doprawia na talerzu dodając ocet i cukier do smaku.
Do garnka włożyć opłukany kawałek boczku wędzonego, obraną, opłukaną marchewkę, pietruszkę oraz kawałek selera, zagotować. Do gotującego rosołu dodać opłukaną fasolkę. Gotować około 15 -20 minut, dodać listek laurowy, ziele angielskie, doprawić do smaku solą.
Po 20 minutach gotowania dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki,oraz pokrojoną w kostkę podsmażoną kiełbasę. Gotować do miekkości fasolki i ziemniaków.
Zupę zagęścić zasmażką;
Tłuszcz włożyć na patelnię i rozpuścić. Dodać mąkę i dokładnie mieszać drewniana łyżką, aż mąka się przyrumieni.Masa nie może mieć grudek.
U mnie taką zupę każdy sobie doprawia na talerzu dodając ocet i cukier do smaku.
gusia1000