Sposób przygotowania:
Zupa krem z Brokułem
Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy.
Kroimy marchew i pietruszkę na połowę - skróci czas gotowania.
Brokuł jeśli świeży wkłaamy od razu. Jeśli mamy mrożony to rozmrażamy i dopiero wkładamy do wody. (Możemy także do wrzątku włożyć zamrożonego brokuła i po paru minutach włożyć resztę warzyw).
Dodajemy pora, tylko białą część uprzednio przelaną wrzątkiem. Zalewamy wodą - tyle aby przykryła warzywa.
Wstawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką.
Zestawiamy z ognia - miksujemy do uzyskania jednolitej masy. (Najlepiej poczekać aż warzywa trochę ostygną, aby się nie poparzyć).
Ponownie wstawiamy na gaz, czekamy aż się zagotuje i zupa gotowa. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
* Zawsze gdy dodaję ostatni składnik do zupy, czekam aż się ponownie zagotuje. Tak doradziła mi kiedyś znajoma kucharka. Zaleca taki sposób, wtedy zupa nam się skiśnie szybko;)
Kroimy marchew i pietruszkę na połowę - skróci czas gotowania.
Brokuł jeśli świeży wkłaamy od razu. Jeśli mamy mrożony to rozmrażamy i dopiero wkładamy do wody. (Możemy także do wrzątku włożyć zamrożonego brokuła i po paru minutach włożyć resztę warzyw).
Dodajemy pora, tylko białą część uprzednio przelaną wrzątkiem. Zalewamy wodą - tyle aby przykryła warzywa.
Wstawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką.
Zestawiamy z ognia - miksujemy do uzyskania jednolitej masy. (Najlepiej poczekać aż warzywa trochę ostygną, aby się nie poparzyć).
Ponownie wstawiamy na gaz, czekamy aż się zagotuje i zupa gotowa. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
* Zawsze gdy dodaję ostatni składnik do zupy, czekam aż się ponownie zagotuje. Tak doradziła mi kiedyś znajoma kucharka. Zaleca taki sposób, wtedy zupa nam się skiśnie szybko;)