Sposób przygotowania:
Zupa krem z brokułów z boczkiem
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy obranego ziemniaka, jak będzie delikatnie miękki - dorzucamy brokuła i gotujemy do uzyskania miękkości.
Cebulę kroimy w kostkę, pora w cieniutkie piórka. W osobnym baniaku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego cebulę oraz pora -smażymy do momentu aż zmiękną.
Następnie dorzucamy ugotowanego brokuła oraz ziemniaka (wcześniej pokrojonego w kostkę). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą , pieprzem oraz majerankiem, następnie zalewamy wrzącą wodą ( ok 300 ml) i dusimy pod przykryciem ok 7 min. co jakiś czas mieszając.
W między czasie rozgrzewamy suchą patelnie i smażymy na niej pokrojony w drobną kosteczkę boczek do momentu aż się zarumieni.
Odkładamy zupkę z ognia. Miksujemy blenderem do uzyskania kremu, dodajemy 2 łyżki śmietanki, kosztujemy i w razie potrzeby dodajemy przyprawy.
Do miseczki wrzucamy garść boczku, wlewamy zupkę i posypujemy drobno posiekaną papryczką chili.
Smacznego!:))
Cebulę kroimy w kostkę, pora w cieniutkie piórka. W osobnym baniaku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego cebulę oraz pora -smażymy do momentu aż zmiękną.
Następnie dorzucamy ugotowanego brokuła oraz ziemniaka (wcześniej pokrojonego w kostkę). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą , pieprzem oraz majerankiem, następnie zalewamy wrzącą wodą ( ok 300 ml) i dusimy pod przykryciem ok 7 min. co jakiś czas mieszając.
W między czasie rozgrzewamy suchą patelnie i smażymy na niej pokrojony w drobną kosteczkę boczek do momentu aż się zarumieni.
Odkładamy zupkę z ognia. Miksujemy blenderem do uzyskania kremu, dodajemy 2 łyżki śmietanki, kosztujemy i w razie potrzeby dodajemy przyprawy.
Do miseczki wrzucamy garść boczku, wlewamy zupkę i posypujemy drobno posiekaną papryczką chili.
Smacznego!:))