Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa krem z brokułów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna zupa w ładnym, zielonym kolorze. Najlepiej podawać ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami, można też posypać ją startym serem.

Zupa krem z brokułów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z brokułów

 

  • brokuł 1 bukiet
  • cebula 1 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler naciowy 1 łodyga
  • masło 1 łyżka
  • bulion drobiowy 1 litr
  • sól do smaku
  • groszek ptysiowy
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa krem z brokułów
Rozpuszczamy w garnku masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli. Kroimy w kostkę pietruszkę i marchewkę. Dzielimy brokuła na różyczki. Seler naciowy kroimy w plasterki. Wlewamy bulion do garnka.

Dodajemy wszystkie warzywa poza brokułami i gotujemy około 10-15 minut. Wrzucamy brokuły i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Miksujemy zupę na gładki krem.

Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Zupa krem z brokułów
Wrzucamy cebulę na rozpuszczone masło i smażymy, aż się zeszkli
Zupa krem z brokułów
Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa
Zupa krem z brokułów
Dodajemy podzielone na różyczki brokuły.
Zupa krem z brokułów
Miksujemy zupę za pomocą blendera na gładki krem

Tagi:

zupa zupa krem