patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i bardzo sycący gulasz z soczewicą czerwoną. Idealny na zimny czas. Polecam każdemu. Coś innego coś dobrego.

Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą

 

  • 500 g mięsa wołowego gulaszowego
  • 4 szklanki wody
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej i ostrej
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 lyzeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 lyzeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 ziarna jałowca
  • 300 g warzyw mieszanki chińskiej
  • 1 szklanka tartej marchewki
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą
Mięso na gulasz bardzo drobno kroję, najlepiej z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Do garnka o grubym dnie wlewam olej, dodaję przyprawy, mieszam i dodaję mięso. Smażę by pory mięsa się pozamykały. Następnie wlewam 4 szklanki wody. Dodaję przyprawy oraz kostkę rosołową.

Gotuję na małym ogniu aż mięso będzie miękkie ok 1.5 godziny. Dodaję przecier pomidorowy. Następnie dodaję startą marchewkę, warzywa chińskie oraz wypłukaną soczewicę. Dodaję do garnka.

Gotuję jeszcze na małym ogniu ok 20 min. Posypuję natką pietruszki.

Podaję z kaszą kuskus.
Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą
Soczewicę czerwoną płuczę w zimnej wodzie.
Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą
Mięso kroję w bardzo drobną kostkę. Smażę.
Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą
Do mięsa dodaję 4 szklanki wody oraz dodaję przyprawy.
Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą
Dodaję natkę pietruszki oraz kolendre. Gotuję.
Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą
Dodaję warzywa i pomidory oraz slczewice.