dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Zupa z brukselką na wędzonym boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna sycąca zupa z brukselką na wędzonym boczku z dodatkiem podsmażonej kiełbaski. Właściwy posiłek na jesienną słotę.

Zupa z brukselką na wędzonym boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z brukselką na wędzonym boczku

 

Sposób przygotowania:

Zupa z brukselką na wędzonym boczku
W dużym rondlu rozgrzałam łyżkę oleju i wrzuciłam boczek i cebulę pokrojone w kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler pokroiłam i dodałam do rondla razem z liściem laurowym, zielem angielskim, doprawiłam solą i pieprzem, przesmażyłam przez 3 minuty, a następnie zalałam wrzątkiem i gotowałam 15 minut. Po tym czasie dodałam brukselkę (większe przekroiłam na połówki) i gotowałam dalej do miękkości warzyw. Na koniec wrzuciłam podsmażone na drugiej łyżce oleju plasterki frankfurterek. 
Zupa z brukselką na wędzonym boczku
Cebula i boczek wędzony podsmażane na łyżce oleju
Zupa z brukselką na wędzonym boczku
Smaki warzyw, przypraw i podsmażonego boczku i cebuli zaczynają się łączyć
Zupa z brukselką na wędzonym boczku
W rondlu ląduje także brukselka pokrojona na połówki
Zupa z brukselką na wędzonym boczku
Arię smaku zwieńcza podsmażona frankfurterka

Tagi:

brukselka