Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa krem z całych młodych porów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 210
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiem, że wiele osób zieloną część pora uważa za niejadalną. Może na surowo, ale po ugotowaniu jest naprawdę smaczna. Zupa jest lekka, a jednocześnie bardzo sycąca!

Zupa krem z całych młodych porów

Składniki:

Zupa krem z całych młodych porów

 

  • mięso na wywar (u mnie kawałek schabu)
  • 750 ml wody
  • 4-5 młodych porów (biała i zielona cześć; u mnie niewielkie)
  • 2 ziemniaki (średnie)
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (polecam wędzoną)
  • 1/2 pęczka koperku
  • domowa vegeta lub dobrej jakości przyprawa zakupiona w sklepie
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Ponadto:

  • 250 ml słodkiej śmietanki/mleka (można nie co mniej)

Sposób przygotowania:

Zupa krem z całych młodych porów

Gotowanie zupy:

Zupa krem z całych młodych porów
Zupę można przygotować na wywarze warzywnym.

Mięso na wywar należy zalać zimną wodą i zagotować.

Następnie wodę z szumem zlać, mięso opłukać i do garnka nalać czystej wody.

Do garnka wrzucić uprzednio pokrojone ziemniaki, marchewkę, listki laurowe oraz wsypać trochę domowej vegety.

Całe pory pokroić w plasterki i z czosnkiem podsmażyć na odrobinie tłuszczu, a następnie wszystko przełożyć do gotującej się zupy.

Zupę gotować do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Na końcu wlać mleko lub śmietankę i dodać posiekany koperek/natkę pietruszki.

Blendowanie:

Zupa krem z całych młodych porów
Zieleninę można dodać również na końcu.

Wszystko zblendować na jednolitą konsystencję.

Zupę doprawić według smaku gałką muszkatołową, papryką i solą z pieprzem.

Jeśli zupa jest zbyt gęsta to należy dolać wody i całość jeszcze raz zagotować.