WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 611]

Zupa krem z porów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kremowa zupa której podstawą są jarzyny a głównie por oraz serki topione. Dopełnieniem sa grzanki z chleba.

Zupa krem z porów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa krem z porów

 

  • Składniki:
  • 1 duży por (zarówno zielona jak i biała część)
  • 1 cebula
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 kostka rosołowa drobiowa lub drobiowo - warzywna (ale nie jest konieczna)
  • sól, pieprz
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 małe listki laurowe
  • kilka kropel soku z cytryny
  • świeży koperek/natka pietruszki/szczypiorek
  • majeranek
  • 1 serek topiony 100g naturalny lub ziołowy
  • 1 czubata łyżka masła

Sposób przygotowania:

Zupa krem z porów

ETAP 1:

Wszystkie warzywa umyłam. Pora i cebulę pokroiłam, pozostałe starłam na tarce. Warzywa podsmażyłam w garnku na maśle. Wlałam ok. 1 litra wody, dodałam przyprawy i gotowałam aż warzywa były miękkie.

Zupę zmiksowałam ustawiłam ponownie na gazie i dodałam serek topiony. Podgrzewałam aż serek si rozpuścił.

Podałam zupę z grzankami z chleba które uprażyłam na suchej patelni.

Zupa krem z porów
Zupa krem z pora z serkami topionymi i grzankami