Sposób przygotowania:
Zupa krem z dyni
Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy kroimy na półplasterki. Dynię, pozbawiamy nasion, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na maśle z odrobiną oleju przesmażamy cebulę. Gdy ta się zeszkli dodajemy pokrojoną dynię i przez chwilę przesmażamy. Dodajemy liść laurowy i angielskie ziele. Następnie zalewamy całość rosołem i gotujemy do miękkości.
Gdy dynia zmięknie wyjmujemy z garnka angielskie ziele oraz liść laurowy i za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy np. z groszkiem ptysiowym.
Na maśle z odrobiną oleju przesmażamy cebulę. Gdy ta się zeszkli dodajemy pokrojoną dynię i przez chwilę przesmażamy. Dodajemy liść laurowy i angielskie ziele. Następnie zalewamy całość rosołem i gotujemy do miękkości.
Gdy dynia zmięknie wyjmujemy z garnka angielskie ziele oraz liść laurowy i za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy np. z groszkiem ptysiowym.