dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa krem z dyni i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kremowa zupa dyniowo-pomidorowa. Jest pikantna i bardzo rozgrzewająca. Idealnie sprawdzi się na obiad w chłodne popołudnie.

Zupa krem z dyni i pomidorów

Składniki:

Zupa krem z dyni i pomidorów

 

  • 1 kg dyni
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 1/2 l bulionu drobiowego
  • oliwa
  • oregano szczypta
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni i pomidorów

Krok 1:

Zupa krem z dyni i pomidorów
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

Dynie obieramy i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Cebulę obieramy i siekamy. Pomidory parzymy i ściągamy skórkę. Usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę.

Krok 2:

Zupa krem z dyni i pomidorów
Cebulę szklimy na oliwie wraz z pozostałymi warzywami.

W ganku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Szklimy cebulę. Dodajemy marchew i dynię oraz wsypujemy paprykę.

Całość chwilę smażmy co jakiś czas mieszając.

Krok 3:

Zupa krem z dyni i pomidorów
zupę gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.

Warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory i doprawiamy so smaku. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy.

Rozlewamy do talerzy i dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego.
Smacznego!