Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Książka Kucharska: Zupy z dyni - najlepsze przepisy

Jesienna zupa z dynią i kukurydzą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Na straganach pojawiły się wielkie pomarańczowe dynie. Warto więc po nie sięgnąć i przygotować tą pyszną, prostą i kolorową zupę.

Jesienna zupa z dynią i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienna zupa z dynią i kukurydzą

 

  • 1,5 litra domowego bulionu drobiowego
  • 1 duża marchewka
  • ¼ niedużej dyni hokkaido
  • 1 kolba kukurydzy
  • 2 ziemniaki
  • 2 ugotowane filety z kurczaka lub filety z udźca kurczaka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 garść natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jesienna zupa z dynią i kukurydzą
Kukurydzę obieramy i za pomocą ostrego noża wycinamy ziarenka z kolby. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość sporą kostkę. W mniej więcej taką samą kostkę kroimy obraną dynię hokkaido.

Obraną marchewkę kroimy w plasterki.

Do garnka z bulionem dodajemy kukurydze i gotujemy ją około 5 minut, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki i dynie i gotujemy zupę na wolnym ogniu około 20 minut (lub do momentu kiedy ziemniaki i dynią będą miękkie , ale Uwaga! Warzywa nie mogą być rozgotowane).

Do zupy wlewamy śmietanę, dodajemy natkę i pokrojonego w plasterki kurczaka i gotujemy 2-3 minuty, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę serwujemy gorącą, posypaną natką, smacznego ; ) 
Jesienna zupa z dynią i kukurydzą
Jesienna zupa z dynią i kukurydzą
Jesienna zupa z dynią i kukurydzą
Jesienna zupa z dynią i kukurydzą

Tagi:

zupa warzywa