Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa cukiniowo-serowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna zupa ze świeżej cukinii z dodatkiem serka topionego z pomidorami i bazylią, ajvarem i czerwoną soczewicą.

Zupa cukiniowo-serowa z soczewicą

Składniki:

Zupa cukiniowo-serowa z soczewicą

 

  • 2 marchewki
  • 10 cm kawałek pora
  • 50 g selera korzeniowego
  • olej do smażenia
  • 3 duże ziemniaki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 200 g serka topionego z pomidorami i bazylią
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • pieprz do smaku
  • 100 g ajvaru łagodnego
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa cukiniowo-serowa z soczewicą

Etap 1

Zupa cukiniowo-serowa z soczewicą
Oczyszczone i rozdrobnione warzywa podsmażone na oleju.

Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażyć w garnku na oleju.

Etap 2

Zupa cukiniowo-serowa z soczewicą
Ziemniaki soczewica i serek topiony dodane do podsmażonych warzyw.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je razem z soczewicą i serkiem topionym do warzyw w garnku. Chwilę razem podsmażać cały czas mieszając.

Etap 3

Zupa cukiniowo-serowa z soczewicą
Podsmażone na oleju warzywa zalane bulionem.

Wlać bulion, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Etap 4

Zupa cukiniowo-serowa z soczewicą
Ajvar i pieprz dodane do gotującej się zupy.

Na koniec do zupy dodać trochę pieprzu i ajvar, wymieszać, gotować jeszcze minutkę.

Etap 5

Zupa cukiniowo-serowa z soczewicą

Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.


Tagi:

warzywa zupy