grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Zupa krem z fenkuła - kopru włoskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa krem z fenkuła z dodatkiem suchych nasion kopru włoskiego i startym imbirem, rozgrzewającą zupą na zimowe dni.

Zupa krem z fenkuła - kopru włoskiego

Składniki:

Zupa krem z fenkuła - kopru włoskiego

Na zupę

  • 3 kopry włoskie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżeczki suchych nasion kopru włoskiego
  • 1 cm świeżego imbiru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa krem z fenkuła - kopru włoskiego

Przygotowanie zupy

Zupa krem z fenkuła - kopru włoskiego

Przygotowanie zupy rozpoczynamy od pokrojenia cebuli i fenkuła w cienkie plastry.


W garnku rozgrzewamy olej, na który wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy koper włoski i 1 łyżeczkę nasion kopru włoskiego. Warzywa podsmażamy ok. 2 minut na małym ogniu.


Całość zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
Ugotowaną zupę miksujemy na jednolity krem. Dodajemy starty imbir.


Zupę dekorujemy suchymi nasionami fenkuła.