Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Pieczarkowa zupa-krem z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosta i smaczna zupa-krem z pieczarek. Zaserwowana z brązowym ryżem- zamiast tradycyjnie ziemniaków- przygotowana na smażonych pieczarkach i doprawiona szczyptą estragonu i papryczką chili, które nadają bogatego smaku.

Pieczarkowa zupa-krem z ryżem

Składniki:

Pieczarkowa zupa-krem z ryżem

 

  • bulion warzywny- 1,5 litra,
  • marchewka- 1 szt.,
  • pietruszka- 1 szt.,
  • seler- mały kawałek,
  • pieczarki- 400 g,
  • cebula- 1 duża szt.,
  • czosnek- 1 ząbek,
  • ryż- 200 g,
  • listek laurowy, ziele angielskie,
  • pieprz, sól, chili, kurkuma, szczypta estragonu- do smaku,
  • olej ryżowy- do smażenia,
  • koper- do posypania,
  • jogurt naturalny- do zabielenia

Sposób przygotowania:

Pieczarkowa zupa-krem z ryżem
Do warzywnego bulionu wrzucić umytą i pokrojoną włoszczyznę, listek laurowy oraz ziele i zagotować. W międzyczasie na oleju zeszklić cebulę wraz z poszatkowanym czosnkiem, a następnie dodać pokrojone pieczarki. Całość podsmażyć do momentu, aż pieczarki się zrumienią. Z zupy wyłowić ziele angielskie oraz listek laurowy. Pieczarki przełożyć do zupy i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą estragonu, chili i kurkumą oraz zabielić jogurtem naturalnym. Podawać z ugotowanym ryżem, posypać koprem.

Tagi:

ryż