gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kotleciki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane kotleciki ziemniaczane podaję na obiad zamiast tradycyjnych ziemniaków. Polecam, są smaczne.

Kotleciki ziemniaczane

Składniki:

Kotleciki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki ziemniaczane

ETAP 1:

Kotleciki ziemniaczane
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.

ETAP 2:

Kotleciki ziemniaczane
Ugotowane i odcedzone ziemniaki dusimy, po czym studzimy.

Odcedzone ziemniaki dusimy, po czym studzimy.

ETAP 3:

Kotleciki ziemniaczane
Do ziemniaków dodajemy jajko i przyprawy.

Następnie do ziemniaków wbijamy jajko i wsypujemy przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

ETAP 4:

Kotleciki ziemniaczane
Z przyrawionej masy formujemy kotleciki.

Z masy ziemniaczanej formujemy kotleciki.

ETAP 5:

Kotleciki ziemniaczane
Klopsiki obtaczamy w bułce tartej z każdej strony.

Klopsiki panierujemy w bułce tartej.

ETAP 6:

Kotleciki ziemniaczane
Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Kotleciki wykładamy na talerz wyłożony liśćmi sałaty.