Sposób przygotowania:
Zupa z kopru włoskiego
Ugotować bulion warzywny.Marchew, seler i por obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w ok.1 l wody.Ugotowany wywar przecedzić.Cebulę drobno posiekać, fenkuł/koper/ pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę, lekko zrumienić posiekaną cebulę , dodać pokrojony w plasterki koper, zalać winem i dusić do odparowania alkoholu.Podsmażone warzywa dodać do wywaru i chwilę podgotować.Po lekkim przestudzeniu zmiksować zupę/można dodać warzywa z wywaru/, doprawić do smaku solą, pieprzem/ewentualnie uzupełnić płyn do żądanej konsystencji/ .Dodać zielony koper,starty ser i podawać z grzankami posypanymi nasionami kopru włoskiego.
Aby wzmocnić smak tej delikatnej zupy dodałam do niej kilka kropli sosu sojowego,który jest bardzo popularny w nowoczesnej kuchni włoskiej.
Aby wzmocnić smak tej delikatnej zupy dodałam do niej kilka kropli sosu sojowego,który jest bardzo popularny w nowoczesnej kuchni włoskiej.