Sposób przygotowania:
Krem z fenkuła i białych warzyw
Warzywa obrać, umyć i pokroić na części, nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, bo zupa będzie miksowana. W garnku na oliwie i maśle podsmażyć pokrojoną cebulę, smażyć przez chwilę często mieszając, dodać posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć od czasu do czasu mieszając, a następnie wlać bulion i dodać pozostałe warzywa. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa będą miękkie. Zupę zdjąć z gazu do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjąć z zupy ziele angielskie i zmiksować ją blenderem na gładki krem. Garnek z zupą postawić na gazie, podgrzać, wlać śmietanę i w razie potrzeby jeszcze raz doprawić do smaku. Zupę podawać z grzankami z białego pieczywa posypaną świeżym majerankiem.