anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Krem z fenkuła i białych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa ugotowana z samych białych warzyw oprócz świetnego smaku i aksamitnej konsystencji ma również piękny kremowy kolor.

Krem z fenkuła i białych warzyw Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem z fenkuła i białych warzyw

 

  • koper włoski – 2 szt.
  • ziemniaki - 2 szt.
  • seler – 1/2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • mały por /tylko biała część/ - 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • kminek – 1/4 łyżeczki
  • ziele angielskie – 1 szt.
  • pieprz biały świeżo mielony – do smaku
  • sól morska – do smaku
  • śmietana kremówka – 1/2 szk.
  • bulion warzywny – 2 szk.
  • oliwa – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Krem z fenkuła i białych warzyw
Warzywa obrać, umyć i pokroić na części, nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, bo zupa będzie miksowana. W garnku na oliwie i maśle podsmażyć pokrojoną cebulę, smażyć przez chwilę często mieszając, dodać posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć od czasu do czasu mieszając, a następnie wlać bulion i dodać pozostałe warzywa. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa będą miękkie. Zupę zdjąć z gazu do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjąć z zupy ziele angielskie i zmiksować ją blenderem na gładki krem. Garnek z zupą postawić na gazie, podgrzać, wlać śmietanę i w razie potrzeby jeszcze raz doprawić do smaku. Zupę podawać z grzankami z białego pieczywa posypaną świeżym majerankiem.
Krem z fenkuła i białych warzyw
Warzywa obrać, umyć i pokroić na części, nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, bo zupa będzie miksowana.