Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Zupa - krem z grillowanej cukini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybka i smaczna zupa. Może być z groszkiem ptysiowym, z prażonymi pestkami dyni, ale mnie najlepiej smakuje z grzanką czosnkową.

Zupa - krem z grillowanej cukini

Składniki:

Zupa - krem z grillowanej cukini

 

  • Porcja na dwie - trzy osoby
  • średnia cukinia
  • ok. 3/4 litra wywaru warzywnego
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • 2 - 3 kromki żytniej bagietki
  • ząbek czosnku
  • zielona cebulka do posypania zupy
  • łyżka gęstego jogurtu

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z grillowanej cukini
Umyte cukinie pokrój w plastry, posyp świeżo zmielonym pieprzem i posmaruj oliwą. Upiecz dość mocno na grillu. Upieczone plastry zalej gorącym bulionem, pogotuj 3 - 5 minut i utrzyj blenderem na gładki krem. Upiecz na grillu lub w tosterze kromki żytniej bagietki i natrzyj czosnkiem. Zupę podawaj posypaną obficie posiekaną zieloną cebulką, ozdobioną kleksem gęstego jogurtu w towarzystwie grzanki czosnkowej.

Tagi:

zupa cukinia