Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Zupa - krem z jesiennych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jesienny, gęsty krem z warzyw. Solidna porcja witamin na wczesne wieczory.

Zupa - krem z jesiennych warzyw Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa - krem z jesiennych warzyw

 

  • 1,5 l bulionu warzywnego - nie z kostki!

 

  • pół brokuła (podzielonego na różyczki)
  • pół dużego pora pokrojonego w krążki
  • dwie garście brukselki
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • pół niedużej cukinii pokrojonej w plasterki
  • co tam jeszcze masz w lodówce :-)
  • liście rukoli do przybrania
  • sól, pieprz - do smaku
  • prażone pestki dyni.

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z jesiennych warzyw
Ugotuj esencjonalny bulion warzywny, przecedź prze sito do innego garnka. Do gotującego się bulionu wrzuć warzywa. Ja zastosowałem tylko zielone, ale można dodać jeszcze dowolne inne. Gotuj całość na małym ogniu, aż warzywa będą bardzo miękkie - ok. 45 minut. Zestaw z ognia i zmiksuj wszystko razem na gładki krem. Dopraw do smaku - możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Zagrzej, ale już nie gotuj. Podawaj posypane pestkami dyni i listkami rukoli. Jeżeli lubisz, można na porcji położyć łyżeczkę kwaśnej śmietany lub jogurtu.
Zupa - krem z jesiennych warzyw
Do zupy możesz wykorzystać dowolne warzywa.
Zupa - krem z jesiennych warzyw
Wrzuć warzywa do gotującego się bulionu i, ugotowane, zmiksuj.