migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa krem z kalarepki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna delikatna i kremowa zupka z kalarepki. Bardzo szybko sie robi i świetnie smakuje. Można ja podać z dowolnymi dodatkami.

Zupa krem z kalarepki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa krem z kalarepki

 

  • 3-4 kalarepki (700 g po obraniu)
  • 3 duże ziemniaki
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki kwaśniej smietany 18 %
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kalarepki
Kalarepkę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka zalać bulionem i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie zestawic z ognia i dodać śmietanę.

Następnie wszystko zmiksować blenderem na jednolitą masę. Gotową zupke nałozyc na talerze i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, ja posypałam tylko posiekaną natką pietruszki.
Zupa krem z kalarepki
Kalarepkę obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Zupa krem z kalarepki
Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę.
Zupa krem z kalarepki
Warzywa przełożyć do garnka zalać bulionem i gotować do miękkości.