SUPERPRZEPIS

Zupa krem z kukurydzy

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Zupa krem z kukurydzy Więcej zdjęć (2)

Moja rodzina dotychczas jadała świeżą kukurydzę w postaci ugotowanych kolb. Tym razem, wbrew ich protestom, ugotowałam z niej pyszną i rozgrzewającą zupę, która w rezultacie została zjedzona z dużym apetytem. Polecam :)

Składniki:

Zupa krem z kukurydzy

ZUPA:

  • 3 kolby kukurydzy
  • duża marchewka
  • pietruszka
  • kawałek bulwy selera
  • kawałek pora
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • chili w płatkach
  • sól
  • pieprz

DO PODANIA:

  • pestki słonecznika
  • pestki dyni
  • posiekany gruby szczypior

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kukurydzy

1.

Zupa krem z kukurydzy
Obraną i pokrojoną w kawałki włoszczyznę zalać wodą i ugotować.

Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać, pokroić w nieduże kawałki, zalać wodą i ugotować do miękkości.

2.

Zupa krem z kukurydzy
Z oczyszczonych kolb dokładnie okroić ziarna.

Oczyszczone i opłukane kolby kukurydzy okroić nożem z ziaren.

3.

Zupa krem z kukurydzy
Ziarna kukurydzy razem z porem udusić na maśle.

Ziarna wrzucić na rozgrzane na patelni masło, posolić, dodać chili w płatkach i pokrojonego w kawałki pora.

Dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

4.

Zupa krem z kukurydzy
Kukurydzę dodać do miękkich warzyw i dolać wody.

Podduszoną kukurydzę dodać do ugotowanej włoszczyzny.

W razie potrzeby dolać gorącej wody, tak, aby warzywa były przykryte.

5.

Zupa krem z kukurydzy
Do zupy dodać czosnek i imbir.

Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i utarty imbir, całość gotować jeszcze 1-2 minuty.

6.

Zupa krem z kukurydzy
Zupę zmiksować.

Zupę zmiksować i doprawić pieprzem i solą.

Przetrzeć ją przez gęste sito, aby pozbyć się trudnych do zmiksowania łusek z ziaren.


Tagi:

zupa krem zupa