jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wołowe świderki z ciasta francuskiego

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

To pyszna przekąska do pracy, na piknik, grilla czy inną okazję. Doskonale smakuje z ketchupem lub innym zimnym sosem czy dipem.

Wołowe świderki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wołowe świderki z ciasta francuskiego

SKŁADNIKI

  • 200 gram mięsa wołowego mielonego,
  • 150 gram pieczarek,
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki startego sera żółtego,
  • 2 płaskie łyżki ketchupu,
  • Jajko do smarowania,
  • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Olej

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Wołowe świderki z ciasta francuskiego

ETAP 1

Wołowe świderki z ciasta francuskiego
Składniki nadzienia łączymy i doprawiamy

Pieczarki kroimy w plasterki i przysmażamy, doprawiając do smaku. Mięso mielone smażymy na oleju, także doprawiając go do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i papryką.

Gotowe mięso łączymy z grzybami i odsączoną z zalewy kukurydzą. Przygotowane nadzienie delikatnie studzimy.

ETAP 2

Wołowe świderki z ciasta francuskiego
Ketchupem smarujemy połowę ciasta

Ciasto francuskie rozwijamy. Jego połowę smarujemy ketchupem

ETAP 2

Wołowe świderki z ciasta francuskiego
W dalszej kolejności wykładamy mięso z dodatkami

Na ketchup wykładamy przygotowaną wołowinę z dodatkami. Niczym nie posmarowaną część ciasta nakładamy na połówkę z nadzieniem.

ETAP 3

Wołowe świderki z ciasta francuskiego
Przełożone ciasto dzielimy na mniejsze części

Tak przygotowane ciasto dzielimy na 6 pasów. Każdy pas delikatnie przekręcamy i przekładamy na przygotowaną blaszkę.

ETAP 4

Wołowe świderki z ciasta francuskiego
świderki smarujemy jajkiem,

Wierzch „świderków” smarujemy jajkiem, delikatnie posypujemy serem i przekładamy do nagrzanego piekarnika. Świderki pieczemy w temperaturze 190°C przez około 15-20 minut.

Gotowe.