Sposób przygotowania:
Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiemETAP 1:
Wołowinę bez kości zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku.
Pieczarki drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza. Podsmażyć na patelni bez żadnego tłuszczu i odparować nadmiar wody.
Przestudzone dodać do mięsa razem z jajkami, natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.
Wyrabiać mięso, aż będzie plastyczne i dobrze będzie się formowało.
ETAP 2:
Na folię aluminiową, błyszczącą stroną do góry, wyłożyć mięso formując prostokąt o grubości ok 1,5 cm. Prostokąt miał wymiary około 25 x 35 cm.
Mięso wygładzić, rozsmarować musztardę i rozsypać kukurydzę, tak aby ziarenka leżały obok siebie. Oprószyć delikatnie chilli.
ETAP 3:
Pomagając sobie folią zwijać mięso ciasno w rulon. Obłożyć plasterkami boczku, tak aby zahaczały jeden za drugi, nie pomijając również spodu.
Obwinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 1 godzinę, a potem podwyższyć temperaturę do 190*C. Odkryć pieczeń i zapiec 15 min, aż boczek się zrumieni.
Przed pokrojeniem pieczeni odczekać 10 min. Podać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)
W trakcie pieczenia w foli zbierze się sporo wody z tłuszczem, co można wykorzystać na przygotowanie sosu.
biedroneczki
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki