SUPERPRZEPIS

Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 24
Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem

Mielona wołowina z dodatkiem pieczarek zrolowana z ziarnami kukurydzy konserwowej, która tworzy ciekawy wzorek, nadając lekkiej słodyczy. Całość zawinięta w mocno wędzonym boczku, który ochrania przed wysuszeniem mięsa i nadaje aromat wędzonki.

Składniki:

Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem

ETAP 1:

Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem
Mięso mielone wyrobić z pieczarkami, jajkami i przyprawami.

Wołowinę bez kości zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku.

Pieczarki drobno pokroić nożem lub przy pomocy rozdrabniacza. Podsmażyć na patelni bez żadnego tłuszczu i odparować nadmiar wody.

Przestudzone dodać do mięsa razem z jajkami, natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.

Wyrabiać mięso, aż będzie plastyczne i dobrze będzie się formowało.

ETAP 2:

Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem
Na mięsie rozsmarować musztardę i wyłożyć ziarna kukurydzy.

Na folię aluminiową, błyszczącą stroną do góry, wyłożyć mięso formując prostokąt o grubości ok 1,5 cm. Prostokąt miał wymiary około 25 x 35 cm.

Mięso wygładzić, rozsmarować musztardę i rozsypać kukurydzę, tak aby ziarenka leżały obok siebie. Oprószyć delikatnie chilli.

ETAP 3:

Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem
Przygotowaną roladę okryć plasterkami boczku.

Pomagając sobie folią zwijać mięso ciasno w rulon. Obłożyć plasterkami boczku, tak aby zahaczały jeden za drugi, nie pomijając również spodu.

Obwinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 1 godzinę, a potem podwyższyć temperaturę do 190*C. Odkryć pieczeń i zapiec 15 min, aż boczek się zrumieni.

Przed pokrojeniem pieczeni odczekać 10 min. Podać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)

W trakcie pieczenia w foli zbierze się sporo wody z tłuszczem, co można wykorzystać na przygotowanie sosu.


Tagi:

danie mięso