wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Zupa krem z kukurydzy z chrupiącym boczkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pożywna, gęsta i rozgrzewająca zupa ze świeżej kukurydzy z chrupiącym boczkiem na wierzchu. 2 danie już nie będzie potrzebne.

Zupa krem z kukurydzy z chrupiącym boczkiem

Składniki:

Zupa krem z kukurydzy z chrupiącym boczkiem

 

  • 200 g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie plasterki
  • 2 pory
  • 1 łyżka masła
  • 6 kolb kukurydzy
  • 2 litry rosołku
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1 łyżka soku cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kukurydzy z chrupiącym boczkiem
Boczek podsmażyć na suchej patelni na chrupko z obu stron, odłożyć na ręcznik papierowy.

Pora pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię po boczku, dodać łyżkę masła i usmażyć na rumiano.

Z oczyszczonych kolb kukurydzy odkroić ziarna i przełożyć do garnka. Wlać trochę rosołku na patelnię z porem, wymieszać i przełożyć do garnka. Dolać resztę rosołku i gotować całość 20 minut.

Zupę zmiksować, dodać śmietanę i wymieszać. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

Podawać z pokruszonym boczkiem.

Tagi:

kukurydza