Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa z kapustą i grochem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczna, gęsta, rozgrzewająca zupa z włoską kapustą i łuskanym grochem, z dodatkiem koncentratu pomidorowego...

Zupa z kapustą i grochem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z kapustą i grochem

 

  • 3 marchewki
  • 50 g selera korzeniowego
  • 1/2 małej główki włoskiej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki łuskanego grochu
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa z kapustą i grochem
Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać przygotowane warzywa, wlać bulion i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki dodać razem z grochem do gotującej się zupy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż groch zmięknie. Do zupy dodać koncentrat pomidorowy i trochę pieprzu, jeszcze chwilkę pogotować. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa z kapustą i grochem
Obrane i starte marchewki i seler i drobno posiekana kapusta.
Zupa z kapustą i grochem
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Zupa z kapustą i grochem
Przygotowane warzywa dodane do cebuli i zalane bulionem.
Zupa z kapustą i grochem
Obrane umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.