darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Gęsta zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zima to sezon na gęste, pożywne zupy. Moja zupa z kapusty włoskiej na pewno Cię rozgrzeje i nasyci, polecam.

Gęsta zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęsta zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą

 

  • 1/2 małej główki kapusty włoskiej
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 laska dobrej, podsuszanej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • natka pietruszki
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ziarenka smaku
  • olej
  • śmietana do zabielenia zupy

Sposób przygotowania:

Gęsta zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i ugotować w osolonej wodzie. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, dodać pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i cebulę drobno pokrojoną. Podsmażać kilka chwil, dodać marchew z pietruszką i smażyć aż warzywa lekko zmiękną. Do dużego garnka przełożyć warzywa z kiełbasą, dodać poszatkowaną kapustę. Zalać niedużą ilością wody (tak, aby lekko zakrywała składniki), dodać przyprawy i gotować na średnim ogniu do czasu, aż kapusta zmięknie. Dodać ziemniaki, pokrojoną natkę pietruszki, Podawać z odrobiną śmietany. 
Gęsta zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
Do podsmażonej kiełbasy dodać marchew z pietruszką
Gęsta zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
przełożyć warzywa z kiełbasą do garnka, dodać kapustę
Gęsta zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
zalać niedużą ilością wody, przyprawić i gotowac pod przykryciem
Gęsta zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
Na koniec dodać do zupy posiekaną natkę pietruszki