Sposób przygotowania:
Zupa-krem z papryki
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło lub olej, wsypać paprykę w proszku, rozmieszać, dodać cebulkę, zeszklić, dodać paprykę żółtą, chili i ziemniaki, gotować aż ziemniaki będą miękkie. Dodać połowę papryki pieczonej, śmietankę i zmiksować. Doprawić solą. Podawać gorącą, przybraną koperkiem i resztą papryki pieczonej pokrojonej w kosteczkę, można oprószyć lekko odrobiną papryki mielonej. Można zupy nie miksować tylko podawać po zabieleniu śmietanką, która doskonale podkreśla smak papryki, i tej świeżej, i tej wędzonej w proszku.
Natala1210
kinga
msewka
Pyza
Nie wpadłam na curry, zresztą ta wędzona papryka ma taki smaczek...mniam...Ale, msewka, doprawiaj, doprawiaj! Każdemu wedle smaku!
Paola
Pyza
Paola
Dzięki, znalazłam w Necie. Tylko trochę daleko ...:(
Za sam przepis piąteczka i chowam "na zaś" ;)
Babciagramolka
Pyza
Układam, całe strąki, w naczyniu żaroodpornym i do pieca na 30 min. 200 st. C, jak się przypali to nie szkodzi, potem przekładam o zimnej miski i zakrywam szczelnie folią spożywczą żeby się zaparzyło, po 10 min. można obierać.
Persik
Pyza
iwi69
hoffija44
Wszystkie pozostałe składniki są w domu więc "do dzieła" !
Wiem ,że to pyszna zupa i dodaję ten przepis do ulubionych i piątka dla autorki :)
Pozdrawiam Cię Pyzuniu:)))