bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Zupa krem z pieczonej dyni

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kremowa i aksamitna zupa z pieczonej dyni, rozgrzeje nas w chłodne jesienne dni, najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym.

Zupa krem z pieczonej dyni

Składniki:

Zupa krem z pieczonej dyni

 

 

  • 1 cebula

 

  • 1 papryczka chilli

 

 

 

 

 

  • 1 litr bulionu warzywnego

 

  • mielone chilli

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczonej dyni
Dynię pokrój w ćwiartki lub na pół, wydrąż gniazda nasienne i piecz w 200 st.C przez niecałą godzinę. W garnku rozpuść masło usmaż na nim drobno posiekany imbir wraz z cebulą, czosnkiem i papryczką chilli. Kiedy się zeszklą to dodaj miąsz z dyni oddzielony od skóry.

Wlej bulion warzywny, gotuj na małym ogniu pół godziny. Zdejmij zupę z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj blenderem na krem. Dopraw do smaku chilli, jeśli jest potrzeba.

Podawaj z prażonymi pestkami słonecznika.

Tagi:

dynia