Sposób przygotowania:
Lekki krem z dyni
Do garnka włożyć pokrojone na większe kawałki marchewkę, pietruszkę i por w całości, dodać listki laurowe. Zlać wodą i doprowadzić do wrzenia. W między czasie dynię umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Wydrążyć pestki. Pokroić dynię w małą kostkę. Gdy w garnku zawrze dodać dynię. Ziemniaka obrać, umyć. Pokroić w dużą kostkę. Gdy dynia będzie na wpół miękka dodać ziemniaka. Doprawić do smaku solą.Gotować zupę do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyjąć por i listki laurowe a całą resztę zmiksować na gładko blenderem. Gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce i dodać do kremu. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Na talerz wylać krem, dodać jogurt i posypać sezamem. Smacznego!
jaNina
Zaczął sie sezon na dobre :)
misia5
monikaT83